RAZLOZI OSNIVANJA POLITIČKE STRANKE, GIMNASTIČKOG KLUBA I SAJTA "SAVJETI PEDIJATRA"

  

- Demokratsku Stranku Federalista (DSF) osnovao sam 02. maja 1990. godine.

Zašto sam osnovao DSF?

 Demokratski federalizam je dobra formula za skladne odnose u višenacionalnim državama (primjer Švajcarske). Demokratski federalizam obezbjeđuje ravnopravnost naroda i entiteta u Bosni i Hercegovini. To je razlog zašto sam DSF registrovao i u Republici Srpskoj te izašao  na izbore koji su održani u organizaciji OSCE-a 1996. godine. Dejtonska koncepcija (1995) uređenja Bosne i Hercegovine počiva na osnovama demokratskog federalizma.

Evropski demokratski federalizam kao šansa za ekonomski i kulturni prosperitet te nacionalnu afirmaciju srpskog naroda u cjelini - motiv je osnivanja DSF za Srbiju. Stranku, sa sjedištem u Beogradu, osnovao sam 2003. godine.

 

- Gimnastički klub "Dragan Đokanović" osnovao sam 2009. godine u Sarajevu.

Zašto sam osnovao gimnastički klub?

Gimnastika je olimpijski, bazični sport; Sarajevo je grad sa višedecenijskom tradicijom u ovom sportu, a ja sam upornošću i redovnim treniranjem dosegao seniorski gimnastički nivo i osvajao bosanskohercegovačke i jugoslovenske medalje. Pretpostavke su to i garanti budućih sportskih uspjeha članova mog kluba.

 

 - Veb stranicu "SAVJETI PEDIJATRA" pokrenuo sam 2012. godine.

Zašto sam pokrenuo sajt sa temama iz oblasti zdravstvene zaštite djece?

Specijalista sam pedijatrije i, iako radim na klinici, vrlo sam zainteresovan za dobru primarnu zdravstvenu zaštitu djece. Vrlo mi je bliska krilatica "bolje spriječiti nego liječiti" pa, kada god mogu, želeći da pomognem djeci i njihovim roditeljima, pripremim po neki savjet na "SAVJETI PEDIJATRA".

(Dr Dragan Đokanović, 04. januara 2015. godine)

Интервју за ЕСЦ Форум:

ЕСЦ Форум: Како гледате на тренутне односе Српске и Србије?

Драган Ђокановић: Додик је продао Телеком Републике Српске србијанским демократама да би им се додворио. Вријеме је показало да је то био не само себичан потез него и врло кратковид потез.

 

Профит од телекома убире други; на власти у Србији више нису људи који ће Додику подупирати леђа, а Република Српска плаћа цех због несувислих економских и политичких потеза које је претходних година повлачио шеф њене администрације.

ЕСЦ Форум: Шта мислите о финансијској ситуацији у Републици Српској?

Драган Ђокановић: Буџет наше републике пуни се изузетно скромно, трошкови прегломазне администрације су енормнo високи, кредитни углед је низак, а опоравка привреде ни на видику. Комплетан политички и економски живот у Републици Српској претворио се у голу борбу за контролу сиромашног буџета, који, без обзира на своју скромност, ипак омогућава преживљавање и опстанак странкама и политичарима из владе и парламента Републике Српске, иако су нам управо они, гурнувши нас у дужничко ропство, нанијели велику штету и направили скоро нерјешиве финансијске проблеме.

ЕСЦ Форум: Шта треба урадити да би се кренуло у правцу боље перспективе за Републику Српску?

Драган Ђокановић: Политички и привредни ресурси за напредак Републике Српске не постоје тамо гдје се сада налази администрација Републике Српске. Сви тамошњи политички ресурси су потрошени, финансијских, будимо искрени, никада није ни било, тако да рјешења треба тражити негдје другдје. Најлогичније би било да се центар политичког одлучивања врати што ближе колијевци Републике Српске, а економски ресурси, ако их игдје уопште има, понајлакше се могу наћи у колијевци Републике Српске, у Сарајеву. Ту живе и људи, представници најутицајнијих свјетских држава, које поштеним и чврстим политичким ставовима Република Српска треба придобити на своју страну, јер политичка савезништва, као никада до сада, утичу и на економски напредак.

(23. jul 2012.)

Za EU i NATO

Izjave

 • ОВДЈЕ ЈЕ ПОТРЕБНА ГЕНЕРАЦИЈА ПАМЕТНИХ И ДОБРОНАМЈЕРНИХ ПОЛИТИЧАРА

  Већина грађана Босне и Херцеговине имају прилично јака национална осјећања; и нема се ту пуно шта замјерити. Проблем настаје када грађани упадну у постављену замку (а она је већ двадесетак година ту) из које не виде ништа друго осим максималистичких циљева (вјешто наметнутих од политичких хохштаплера) своје националне групације.

  Opširnije...
   
 • СРБИ СУ У ЕВРОПИ!

   

  Становници Босне и Херцеговине ће једног дана (није тај дан ни тако далеко) да изађу на референдум и опредијеле се за чланство ове државе у ЕУ. Нема никаквих сумњи да је већинско расположење босанскохерцеговачких становника: БиХ у ЕУ. 

  Opširnije...
   
 • НАЦИОНАЛНО И ВЈЕРСКО ОПРЕДЈЕЉЕЊЕ НИЈЕ НАЈВАЖНИЈА СТВАР НА СВИЈЕТУ

  Какви су политичари који су на власти у Републици Српској?

  Слични су својим колегама у Федерацији БиХ: врло јасно национално опредијељени, вјерски експлицитни и мисле да је то најважнија ствар на свијету. А није!

  Opširnije...

Активности и приједлози

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com