RAZLOZI OSNIVANJA POLITIČKE STRANKE, GIMNASTIČKOG KLUBA I SAJTA "SAVJETI PEDIJATRA"

  

- Demokratsku Stranku Federalista (DSF) osnovao sam 02. maja 1990. godine.

Zašto sam osnovao DSF?

 Demokratski federalizam je dobra formula za skladne odnose u višenacionalnim državama (primjer Švajcarske). Demokratski federalizam obezbjeđuje ravnopravnost naroda i entiteta u Bosni i Hercegovini. To je razlog zašto sam DSF registrovao i u Republici Srpskoj te izašao  na izbore koji su održani u organizaciji OSCE-a 1996. godine. Dejtonska koncepcija (1995) uređenja Bosne i Hercegovine počiva na osnovama demokratskog federalizma.

Evropski demokratski federalizam kao šansa za ekonomski i kulturni prosperitet te nacionalnu afirmaciju srpskog naroda u cjelini - motiv je osnivanja DSF za Srbiju. Stranku, sa sjedištem u Beogradu, osnovao sam 2003. godine.

 

- Gimnastički klub "Dragan Đokanović" osnovao sam 2009. godine u Sarajevu.

Zašto sam osnovao gimnastički klub?

Gimnastika je olimpijski, bazični sport; Sarajevo je grad sa višedecenijskom tradicijom u ovom sportu, a ja sam upornošću i redovnim treniranjem dosegao seniorski gimnastički nivo i osvajao bosanskohercegovačke i jugoslovenske medalje. Pretpostavke su to i garanti budućih sportskih uspjeha članova mog kluba.

 

 - Veb stranicu "SAVJETI PEDIJATRA" pokrenuo sam 2012. godine.

Zašto sam pokrenuo sajt sa temama iz oblasti zdravstvene zaštite djece?

Specijalista sam pedijatrije i, iako radim na klinici, vrlo sam zainteresovan za dobru primarnu zdravstvenu zaštitu djece. Vrlo mi je bliska krilatica "bolje spriječiti nego liječiti" pa, kada god mogu, želeći da pomognem djeci i njihovim roditeljima, pripremim po neki savjet na "SAVJETI PEDIJATRA".

(Dr Dragan Đokanović, 04. januara 2015. godine)

 

Становници Босне и Херцеговине ће једног дана (није тај дан ни тако далеко) да изађу на референдум и опредијеле се за чланство ове државе у ЕУ. Нема никаквих сумњи да је већинско расположење босанскохерцеговачких становника: БиХ у ЕУ. 

 

Данашња политичка ситуација (добрим дијелом је обојена украјинским ратом) сугерише на постојање и друге варијанте: БиХ изван ЕУ, а унутар руске интересне сфере. Ова варијанта (у овом тренутку), треба то крајње хладнокрвно констатовати, ближа је српској вољи.

Да ли ће будући референдум - За ЕУ - бити попут референдума из 1992., и да ли ће генерирати политичке (па чак и ратне) сукобе? Сваком ко разумије шта се (вијековима) "кува" у Босни и Херцеговини јасно је да ратна опција (завршетка босанскохерцеговачког ЕУ пута) није невјероватна опција. У много чему се посљедња дионица босанскохерцеговачког ЕУ пута поклапа са ЕУ путем Србије. Наиме, политички миље у Србији се врло јасно поларизује и дијели на проевропску Србију и проруску Србију.

Мислим да је из тих разлога и Војислав Шешељ на слободи. ЕУ је потребна јасна ситуација са Србијом. Или је Србија, са Вучићем и његовом екипом, будућа чланица ЕУ или је Србија, са Шешељом и свим другим политичким субјектима (који ће се у наредном периоду груписати), држава унутар руске интересне сфере. Никада до сада (кроз цијелу историју) нису Срби били на таквој чистини, на таквом екрану. Све ће бити видљиво: и ко је за сарадњу и заједнички живот са европским државама и, наравно, које за дијељење будућности и судбине са Русијом. А оно што ће се дешавати на политичкој сцени Србије рефлектоваће се (у пуном капацитету) на политичку сцену БиХ (нарочито на политичку сцену Републике Српске). Нико озбиљан (у Републици Српској) не смије да заборави (а поготово да превиди) најважније тренутке њеног настајања и верификације. Да будем још прецизнији: Нико паметан у Републици Српској не би смио да помијеша осјећања и интересе; да прихвати мит умјесто апсолутне истине да је Република Српска резултат воље западних сила, и то након убјеђивања да ће Срби (из БиХ, односно РС) (када се ослободе нападача који су кидисали на њихове мозгове) бити лојални становници ЕУ. (30.11.2014.)

Za EU i NATO

Izjave

 • НАЦИОНАЛНО И ВЈЕРСКО ОПРЕДЈЕЉЕЊЕ НИЈЕ НАЈВАЖНИЈА СТВАР НА СВИЈЕТУ

  Какви су политичари који су на власти у Републици Српској?

  Слични су својим колегама у Федерацији БиХ: врло јасно национално опредијељени, вјерски експлицитни и мисле да је то најважнија ствар на свијету. А није!

  Opširnije...
   
 • СРБИ СУ У ЕВРОПИ!

   

  Становници Босне и Херцеговине ће једног дана (није тај дан ни тако далеко) да изађу на референдум и опредијеле се за чланство ове државе у ЕУ. Нема никаквих сумњи да је већинско расположење босанскохерцеговачких становника: БиХ у ЕУ. 

  Opširnije...
   
 • ОВДЈЕ ЈЕ ПОТРЕБНА ГЕНЕРАЦИЈА ПАМЕТНИХ И ДОБРОНАМЈЕРНИХ ПОЛИТИЧАРА

  Већина грађана Босне и Херцеговине имају прилично јака национална осјећања; и нема се ту пуно шта замјерити. Проблем настаје када грађани упадну у постављену замку (а она је већ двадесетак година ту) из које не виде ништа друго осим максималистичких циљева (вјешто наметнутих од политичких хохштаплера) своје националне групације.

  Opširnije...

Активности и приједлози

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com