• ОВДЈЕ ЈЕ ПОТРЕБНА ГЕНЕРАЦИЈА ПАМЕТНИХ И ДОБРОНАМЈЕРНИХ ПОЛИТИЧАРА

  Већина грађана Босне и Херцеговине имају прилично јака национална осјећања; и нема се ту пуно шта замјерити. Проблем настаје када грађани упадну у постављену замку (а она је већ двадесетак година ту) из које не виде ништа друго осим максималистичких циљева (вјешто наметнутих од политичких хохштаплера) своје националне групације.

  Opširnije...
   
 • ВЛАСТ ЗБОГ КОЈЕ СМО НАЈСИРОМАШНИЈА ДРЖАВА У ЕВРОПИ ЈЕ ИЗАБРАНА ВЛАСТ

  Тренутна власт је посљедњи (на изборима) приказани снимак политичког профила већинског босанскохерцеговачког бирачког тијела. Већина бирачког тијела (то је опште правило) добије власт какву је и заслужила (односно изабрала).

  Opširnije...
   
 • ОБЕЋАО САМ ДА ЋЕМО НАПРАВИТИ ПОШТЕНУ ДРЖАВУ

  Као министар за борачка питања у Републици Српској прикупљао сам (током 1993) податке о броју погинулих за Републику Српску; обилазио њихове родитеље, дјецу...припремио закон о заштити њихових права... Нисам ни слутио да ће једног дана Републиком Српском владати министри и предсједници који ће украденим новцем градити виле и куповати станове по Монте Карлу, Кипру...

  Opširnije...
   
 • ФИНАНСИЈСКИ ПРОБЛЕМИ ПРЕД РЕПУБЛИКОМ СРПСКОМ

  Интервју за ЕСЦ Форум:

  ЕСЦ Форум: Како гледате на тренутне односе Српске и Србије?

  Драган Ђокановић: Додик је продао Телеком Републике Српске србијанским демократама да би им се додворио. Вријеме је показало да је то био не само себичан потез него и врло кратковид потез.

  Opširnije...
   

 

Профит од телекома убире други; на власти у Србији више нису људи који ће Додику подупирати леђа, а Република Српска плаћа цех због несувислих економских и политичких потеза које је претходних година повлачио шеф њене администрације.

ЕСЦ Форум: Шта мислите о финансијској ситуацији у Републици Српској?

Драган Ђокановић: Буџет наше републике пуни се изузетно скромно, трошкови прегломазне администрације су енормнo високи, кредитни углед је низак, а опоравка привреде ни на видику. Комплетан политички и економски живот у Републици Српској претворио се у голу борбу за контролу сиромашног буџета, који, без обзира на своју скромност, ипак омогућава преживљавање и опстанак странкама и политичарима из владе и парламента Републике Српске, иако су нам управо они, гурнувши нас у дужничко ропство, нанијели велику штету и направили скоро нерјешиве финансијске проблеме.

ЕСЦ Форум: Шта треба урадити да би се кренуло у правцу боље перспективе за Републику Српску?

Драган Ђокановић: Политички и привредни ресурси за напредак Републике Српске не постоје тамо гдје се сада налази администрација Републике Српске. Сви тамошњи политички ресурси су потрошени, финансијских, будимо искрени, никада није ни било, тако да рјешења треба тражити негдје другдје. Најлогичније би било да се центар политичког одлучивања врати што ближе колијевци Републике Српске, а економски ресурси, ако их игдје уопште има, понајлакше се могу наћи у колијевци Републике Српске, у Сарајеву. Ту живе и људи, представници најутицајнијих свјетских држава, које поштеним и чврстим политичким ставовима Република Српска треба придобити на своју страну, јер политичка савезништва, као никада до сада, утичу и на економски напредак.

(23. jul 2012.)

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com