• ОВДЈЕ ЈЕ ПОТРЕБНА ГЕНЕРАЦИЈА ПАМЕТНИХ И ДОБРОНАМЈЕРНИХ ПОЛИТИЧАРА

  Већина грађана Босне и Херцеговине имају прилично јака национална осјећања; и нема се ту пуно шта замјерити. Проблем настаје када грађани упадну у постављену замку (а она је већ двадесетак година ту) из које не виде ништа друго осим максималистичких циљева (вјешто наметнутих од политичких хохштаплера) своје националне групације.

  Opširnije...
   
 • ВЛАСТ ЗБОГ КОЈЕ СМО НАЈСИРОМАШНИЈА ДРЖАВА У ЕВРОПИ ЈЕ ИЗАБРАНА ВЛАСТ

  Тренутна власт је посљедњи (на изборима) приказани снимак политичког профила већинског босанскохерцеговачког бирачког тијела. Већина бирачког тијела (то је опште правило) добије власт какву је и заслужила (односно изабрала).

  Opširnije...
   
 • ОБЕЋАО САМ ДА ЋЕМО НАПРАВИТИ ПОШТЕНУ ДРЖАВУ

  Као министар за борачка питања у Републици Српској прикупљао сам (током 1993) податке о броју погинулих за Републику Српску; обилазио њихове родитеље, дјецу...припремио закон о заштити њихових права... Нисам ни слутио да ће једног дана Републиком Српском владати министри и предсједници који ће украденим новцем градити виле и куповати станове по Монте Карлу, Кипру...

  Opširnije...
   
 • ФИНАНСИЈСКИ ПРОБЛЕМИ ПРЕД РЕПУБЛИКОМ СРПСКОМ

  Интервју за ЕСЦ Форум:

  ЕСЦ Форум: Како гледате на тренутне односе Српске и Србије?

  Драган Ђокановић: Додик је продао Телеком Републике Српске србијанским демократама да би им се додворио. Вријеме је показало да је то био не само себичан потез него и врло кратковид потез.

  Opširnije...
   

 

Проблем је већи када се зна да та воља (таквог) бирачког тијела утиче на (свакодневни) квалитет живота (па чак и на бројна дугорочна питања) свих становника Босне и Херцеговине. А више од половине становника Босне и Херцеговине све то нијемо посматра. Не заборави да и они који ових дана протествују (а за које неки мисле да би могли бити вијесници нечег новог), у највећем проценту припадају бирачком тијелу које је и изабрало ове (због којих смо најсиромашнија држава у Европи).

Тешко да ово што имамо - од политичара и бирача - (по свим кантонима и ентитетима) може успоставити модел друштва у коме ће "на цијени бити морално и нормално". Политичари који владају (скоро да нас свакодневно у то увјеравају) нису ни заинтересовани за морално и нормално друштво, а већина бирача неће се одрећи оних мрвица које падају са столова (без обзира што је и то само уочи избора).

Потенцијална снага (за преокрет на боље) је у грађанима који формално припадају бирачком тијелу, а суштински то право и обавезу никада не користе. Потенцијална снага лежи и у оним грађанима који имају "дамар" за политику, али никако да преломе и да се укључе у политички живот. 

(23. јуни 2013)

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com