• ОВДЈЕ ЈЕ ПОТРЕБНА ГЕНЕРАЦИЈА ПАМЕТНИХ И ДОБРОНАМЈЕРНИХ ПОЛИТИЧАРА

  Већина грађана Босне и Херцеговине имају прилично јака национална осјећања; и нема се ту пуно шта замјерити. Проблем настаје када грађани упадну у постављену замку (а она је већ двадесетак година ту) из које не виде ништа друго осим максималистичких циљева (вјешто наметнутих од политичких хохштаплера) своје националне групације.

  Opširnije...
   
 • ВЛАСТ ЗБОГ КОЈЕ СМО НАЈСИРОМАШНИЈА ДРЖАВА У ЕВРОПИ ЈЕ ИЗАБРАНА ВЛАСТ

  Тренутна власт је посљедњи (на изборима) приказани снимак политичког профила већинског босанскохерцеговачког бирачког тијела. Већина бирачког тијела (то је опште правило) добије власт какву је и заслужила (односно изабрала).

  Opširnije...
   
 • ОБЕЋАО САМ ДА ЋЕМО НАПРАВИТИ ПОШТЕНУ ДРЖАВУ

  Као министар за борачка питања у Републици Српској прикупљао сам (током 1993) податке о броју погинулих за Републику Српску; обилазио њихове родитеље, дјецу...припремио закон о заштити њихових права... Нисам ни слутио да ће једног дана Републиком Српском владати министри и предсједници који ће украденим новцем градити виле и куповати станове по Монте Карлу, Кипру...

  Opširnije...
   
 • ФИНАНСИЈСКИ ПРОБЛЕМИ ПРЕД РЕПУБЛИКОМ СРПСКОМ

  Интервју за ЕСЦ Форум:

  ЕСЦ Форум: Како гледате на тренутне односе Српске и Србије?

  Драган Ђокановић: Додик је продао Телеком Републике Српске србијанским демократама да би им се додворио. Вријеме је показало да је то био не само себичан потез него и врло кратковид потез.

  Opširnije...
   

Неостварење тог циља (за велики број грађана и политичара аматера) равно је животном краху, а све што им представља (или је представљало) препреку - почињу да мрзе и бјесомучно вербално нападају (у одређеним тренуцима и оружја би се латили).

Рекох да су (три националне) замке ту, пред грађанима или су грађани (Срби, Бошњаци и Хрвати) већ упали у њих.

Тешко се излази из вјешто постављених замки!

А може ли се уопште изаћи из њих?

Историјско наслијеђе, економска криза, недостатак разних знања и вјештина, скучени видици, мањак политичке памети - све то врши притисак на овдашње грађане и отежава им спас и излазак из опасних замки. Али, нема несавладивих препрека.

Рјешење може бити случајна (судбоносна) појава генерације паметних и добронамјерних политичара, који ће, новом реториком (и значајним дјелима) привући пажњу грађана; одагнати им страхове од губитка "националног интереса" и учврстити их у увјерењу да је економски, научни, културни, еколошки, спортски и наравно здравствени напредак управо то што им треба и за душу и за тијело. (8. децембар 2013.)

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com