Политика

уторак, 29 септембар 2020 15:11

РЕПУБЛИКА СРПСКА И ФЕДЕРАЦИЈА БИХ СУ ДРЖАВЕ

Written by Др Драган Ђокановић
Др Драган Ђокановић Др Драган Ђокановић

Нажалост, велики број становника Босне и Херцеговине никада није анализирао значење ријечи ентитет. Та наша незаинтересованост за суштинске ствари, створила је предуслове за потцјењивање Републике Српске и Федерације БиХ...

За сваку државу се може рећи да је ентитет. Ентитет је термин (настао од латинских ријеч entitas што значи бити, и латинске ријечи ens што значи биће) који означава нешто што постоји у стварности.

А у стварности, у БиХ, постоје двије државе, међународноправно верификоване под именима Република Српска и Федерација БиХ, као дијелови БиХ. Према вани те двије државе представља Босна и Херцеговина и она је као таква, након потписивања Мировног (Дејтонског) споразума у Паризу и његове верификације у Генералној скупштини УН, наставила своје чланство у УН. Од њених унутрашњих држава, односно од политичке воље становника тих двију држава (прецизније речено: бирача) зависи величина административног апарата који опслужује Републику Српску и Федерацију БиХ и њихове становнике. У пракси, наравно, неке снаге покушавају да омаловаже државе Републику Српску и Федерацију БиХ и упорно дјелују против њих.

(Др Драган Ђокановић, 29. септембар 2020)