Политика

четвртак, 01 октобар 2020 14:35

БИХ КАО МЕЂУДРЖАВНИ УГОВОР РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ

Written by Др Драган Ђокановић
Др Драган Ђокановић, Република Српска Др Драган Ђокановић, Република Српска

Прва независна и међународнопризната Босна и Херцеговина је била антисрпска и пропала је у крвавом рату! Ову другу, Дејтонску, злоупотријебили су исти они који су овдашње народе увели у рат за независну БиХ и, поновно, од ње, прегласавањем већине српских посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, праве антисрпску... Наравно, нисам изненађен тим чином!  https://www.youtube.com/watch?v=WQhyYw5WFu0).

Антисрпска кампања се огледа и у бјесомучним нападима на Републику Српску; па без обзира на то што је свака подвала до сада разоткривена и што је "пукла", не престаје се са смишљањем нових... Политички центри моћи у Федерацији БиХ не желе да схвате да од тих подвала нема ништа, Нити ће било кад' да буде! Никакви сценарији са полтронима (не-Бошњацима из Сарајева, без обзира на њихово српско или хрватско поријекло), нити са странцима-плаћеницима, такође, не могу уродити плодом! Узалудан је то посао!

Само са Републиком Српском, под условом да становници Федерације БиХ искрено желе нормално функционисање међународнопризнате БиХ, мораће - преко својих (неких будућих и добронамјерних) легитимних представника и своје легитимне владе - да склопе међудржавни уговор са такође легитимним представницима и легитимном владом становника Републике Српске који такође буду жељели трајно рјешење овог проблема. Дакле, међудржавни уговор Републике Српске и Федерације БиХ, јер су те двије државе стварни државни субјекти на унутрашњем плану Босне и Херцеговине.

На путу стварања нормалне, функционалне, и свијету прихватљиве БиХ, стоје велике препреке! Ради се о о моћним врхушкама политичких странака које су створиле по величини монструозну (чак и већу од администрације Федеративне Југославије), по стручности исподпросјечну, а по ефикасности ништавну администрацију. Те врхушке већ деценијама генерирају различите проблеме у БиХ; раде то искључиво због што дужег останка на власти, због својих метеријалних интереса и интереса држава које их политички помажу и финансирају. .

(Др Драган Ђокановић, 01. октобар 2020)