Политика

субота, 10 октобар 2020 19:43

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ ВИШЕ ДРЖАВА НЕГОЛИ ЈЕ БИЛА СР БИХ!

Written by Др Драган Ђокановић
Др Драган Ђокановић, Требиње - Република Српска Др Драган Ђокановић, Требиње - Република Српска
 
Република Српска је више држава неголи је била СР БиХ!
 
СР Босна и Херцеговина, у међународнопризнатој држави Краљевини Југославији, уопште није постојала. Постаје федерална јединица у саставу федеративне Југославије само на основу унутрашњих (ратних и послијератних) политичких одлука владајућих комуниста. Њене границе према околним републикама такође су, без икаквих консултација са овдашњим народима, уцртали комунисти који су након Другог свјетског рата, недемократским путем, приграбили власт.
Никада унутрашњи споразум о републикама у ДФЈ, ФНРЈ и, на крају, СФР Југославији Генерална скупштина ОУН није разматрала нити верификовала.
 
Република Српска, за разлику од СР БиХ, прошла је пут демократског проглашења, општеприхваћеног народног стварања и, крајем 1995, међународне верификације. Њено постојање прво су потписале сусједне државе СР Југославија (Србија и Црна Гора) и Хрватска, а потом и велике силе као што су САД, Русија, ЕУ, СР Њемачка, Велика Британија и Француска.
На крају тог пута и Генерална скупштина ОУН верификује постојање Републике Српске (уз Федерацију БиХ) као друге равноправне државе у БиХ!
 
Значи, Репубика Српска је - својом јасно дефинисаном и обиљеженом територијом величине 49% БиХ, Народном скупштином Републике Српске, Владом Републике Српске, Предсједником Републике Српске и бројним другим републичким институцијама и органима; са свим својим општинама и њиховом структуром демократске власти - евидентирана у документима ОУН!
То, поређења ради, СР БиХ, као југословенска република, никада није успјела да оствари.
 
(Др Драган Ђокановић, 10. октобар 2020)